kimar-logo-white

Analize uzoraka

Provjerite stanje vaših strojeva i omogućite nesmetan rad svoga postrojenja.

Kao što je analiza uzorka krvi pokazatelj zdravlja čovjeka, tako je i analiza uzorka ulja pokazatelj stanja određenog stroja.

Tako nam kontinuirano praćenje stanja nekog uljnog sistema putem analiziranja uzoraka korištenog ulja otvara mogućnost preventivno djelovati s ciljem sprečavanja potencijalnih kvarova i time eliminiranja moguće štete stroja ili čak postrojenja. Tako možemo spriječiti neplanirane zastoje i nepotrebne troškove.

Analiza korištenog ulja važna je jer nam daje informaciju o stanju stroja te nam omogućuje planiranje preventivnog održavanja (srednjih i generalnih popravaka), a osim toga i planiranje skladišta ulja i rezervnih dijelova te time dobivamo sigurnost realizacije ugovorenih poslova u dogovorenim rokovima.

analize uzoraka ulja i maziva

Analiza ulja –
benefiti redovne analize

Redovita analiza ulja pruža niz različitih benefita, a neke od kojih ističemo u nastavku:

Analiza ulja – veći uljni sistemi

Kada je riječ o većim uljnim sistemima, adekvatno vrijeme za izmjenu ulja određuje se na temelju analize uzorka ulja. Također, analiza može pokazati da je ulje potrebno pročistiti od nečistoća, vode i slično, ili da je pak potrebno neke parametre ulja korigirati izmjenom dijela uljnog punjenja, odnosno dodavanjem aditiva.

Naglasimo i da su za neke strojeve, analize korištenog ulja obavezne. Primjerice su to: veliki brodski i avionski motori.

Primjer jednog izvještaja analize ulja: